menu

Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land als Nederland bijna anderhalf miljoen mensen rond de armoedegrens leven en dat 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit.
Armoede betekent zoveel meer dan “simpelweg” geldproblemen hebben. Het veroorzaakt stress, ziekte, sociale uitsluiting, bovendien kunnen mensen tot 8 jaar eerder sterven als ze langdurig in armoede leven.
Al in 2002 ontstond het eerste initiatief voor de voedselbank en intussen zijn we het bestaan ervan normaal gaan vinden en precies daar schuilt een gevaar.

Doordat velen de voedselbank als oplossing zijn gaan zien verstomd het debat rondom armoede. De belofte van de politiek, bij monde van Wouter Bos, dat de voedselbanken geen 4 jaar zouden bestaan (2006) is een leugen gebleken.
De staat verschuilt zich achter ruim 10.000 vrijwilligers die zich dagelijks, zonder enige betaling, inzetten bij voedselbanken die intussen zijn uitgegroeid tot een enorm logistiek bedrijf dat zo’n 90.000 mensen voedselhulp verstrekt.
Hierdoor lijkt de oplossing gevonden, maar uiteindelijk is de voedselbank slechts een doekje voor het bloeden gedragen door mensen die uit moreel besef elkaar een helpende hand uitsteken.

De groei die de vrijwilligers van de voedselbank hebben doorgemaakt is enorm. De vindingrijkheid en kracht om zich op basis van giften en vrijwilligerswerk op te werken tot een serieus en groot logistiek bedrijf getuigd van de noodzaak van het bestaan.

De voedselbank is misschien wel het enige grote bedrijf zonder marketing budget en zijn ze daarmee afhankelijk van de beeldvorming in de media. Als we iets lezen over armoede of de voedselbank bladeren we vaak snel weer snel door. Door het enorme nieuws en beeldaanbod scannen onze ogen pagina’s heel snel terwijl je hersenen de inhoud in een flits in een hokje plaatsen… ken ik al, heb ik al eens gezien, heb ik al een mening over en zo bladeren we snel weer door.
Om te proberen om deze inwendige scanner te laten haperen wilde ik beelden van de voedselbank maken die in eerste instantie niet helemaal stroken met het beeld dat we veelal in ons hoofd hebben. Afstandelijk, kleurrijk en af en toe met een knipoog, als vreemde scenes uit de realiteit. Dit in de hoop dat mensen niet doorbladeren of eraan voorbij lopen, maar getriggerd worden om 2x te kijken en daardoor te zien…, te zien wat het verhaal achter deze beelden is.

De voedselbank is het gezicht van de hedendaagse armoede en het bestaan ervan mag geen vanzelfsprekendheid worden. Armoede is een groot probleem dat structureel moet worden aangepakt.