menu

 

Vrijwilligers werk of moet werken gewoon worden betaald?

De voedselbanken draaien geheel op vrijwilligers. Het is natuurlijk fantastisch dat mensen zich voor elkaar inzetten. Nu de zorgstaat aan het veranderen is richting een participatiemaatschappij hebben we de hulp van elkaar nodig. Maar klopt het wel dat de voedselbanken nu “vrijwilligers” krijgen die min of meer gedwongen worden om dit werk te doen vanwege hun uitkering.
Mensen die zelf op zoek zijn naar werk moeten dus zonder fatsoenlijk loon aan de slag. De voedselbanken zijn zo ingebed in het systeem dat ze onmisbaar zijn voor hen die een pakket nodig hebben, maar ook de bedrijven profiteren van een goedkope afvalvoorziening. Zouden zij daar niet een steentje kunnen bijdragen? Wordt de voedselbank nu niet voor het verkeerde karretje gespannen?
Is het niet zaak om armoede en werkloosheid aan te pakken op een structurele manier? Moeten we er niet voor zorgen dat mensen in eerste instantie zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven? Pas als je zelf een beetje onder de pannen bent heb je tijd en ruimte om een ander te helpen, op echt vrijwillige basis.

Lees hier een persoonlijk verhaal waarin de frustratie duidelijk naar voren komt.
(Ingezonden brief in de Volkskrant van 11-5-2016)

Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.35.28