menu

Bedankt Joop voor dit commentaar!

Continue reading ›

Continue reading ›

“De kostendelersnorm leidt tot verarming en uitsluiting.
50.000 bijstandsgerichtigden komen hoofdzakelijk door de kostendelersnorm maandelijks circa €150 tot €300 tekort.”

 

Er is een petitie gestart om te proberen de kostendelersnorm terug te draaien.
klik hier om naar de petitie tegen de kostendelersnorm te gaan

(tekst van de petitie website)

dat de kostendelersnorm leidt tot verarming én uitsluiting:

Argumenten van Klijnsma voor de kostendelersnorm zijn onwaar of niet relevant. Onwaar is dat onderzoek uit 2004 de kostendelersnorm bevestigt. Stapeling van bijstandsuitkeringen is niet relevant, want dat kwam bij de regeling van 2013 nauwelijks voor. Enzovoorts.

Deze 50.000 bijstandsgerechtigden komen hoofdzakelijk door de kostendelersnorm maandelijks circa €150 tot €300 tekort.

Terugdraaien van de kostendelersnorm zou onder meer betekenen dat de gedupeerde bijstandsgerechtigden weer per maand inclusief vakantietoelage 55% of 60% van €1404 (2017) ontvangen. Het betekent bij 55% voor elke bijstandsgerechtigde die woont in een huis met:

2 volwassenen die geen partners zijn, per maand 5% ofwel €70 terug;

3 volwassenen 11,67% ofwel €164 terug;

4 volwassenen 15% ofwel €212 terug;

5 volwassenen 17% ofwel €239 terug.

Continue reading ›

Nederland telde op 1 januari 2016 naar schatting 31 duizend daklozen van 18 tot 65 jaar. Dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder, maar de samenstelling van deze groep is behoorlijk veranderd. Er zijn aanmerkelijk meer jongere daklozen (18 tot 30 jaar), terwijl ook het percentage daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond is toegenomen. Dat meldt CBS op basis van de jaarlijkse schatting van het aantal daklozen.

klik op deze regel om naar de pagina met het artikel van het CBS te gaan.

leeftijd-van-daklozen-16-12-20

Film van Ken Loach draait momenteel in nederland. Over de kafkaeske situatie waar een engelse timmerman in beland als hij een uitkering aanvraagt.

Continue reading ›

Continue reading ›

Geldscheppers
Een interessante documentaire over geld en bij wie komt het uiteindelijk terecht?

” Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik tachtig miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties? De economie van de eurozone is gebaseerd op groei en als die uitblijft kijken de verschillende Europese regeringen vroeg of laat naar Frankfurt. Daar zetelt Mario Draghi met zijn Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft een aantal instrumenten in handen om de koers van de euro en de rente te sturen, en zo, hopelijk, de Europese economie aan te jagen. Maar de laatste jaren lukte dat maar matig. Omdat de rente al geruime tijd extreem laag staat, is de gereedschapskist van de ECB bijna leeg. Een kleine twee jaar geleden besloot Draghi daarom tot een draconische maatregel: de digitale geldpersen aanzetten. Met een simpele muisklik creëert de ECB elke maand tachtig miljard euro. Die tachtig miljard verdwijnt geruisloos in het financiële systeem. Daar wordt het virtueel gecreëerde geld gebruikt om staats- en bedrijfsobligaties van banken, verzekeraars en institutionele beleggers te kopen. Zij moeten het geld vervolgens weer in de reële economie brengen. Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten? ”

Klik hier om de documentaire van de VPRO te zien.

Continue reading ›

svg
Geweld versus Rechten van het Kind

Woensdag 23 november 2016
13:00-17:00 uur
De Oude Rechtbank (Stratumseind 32), Eindhoven

Dagvoorzitter: Peer Notermans

Programma:

13:00    Inloop met koffie / thee
13:25    Opening en voorwoord door Firouzeh Hamidian, voorzitter Stichting SGV
Sprekers:
13:35    Rechten van het kind en kinderarmoede, Joyce Brummelman, jurist en project coördinator bij  Defence for children

13:55    Kinderen en armoede, Ellen Walhout, namens European Anti-Poverty network-Nederland

14:05        Alleenstaande minderjarige asielzoekers en vluchtelingen, Annouska Arens en Simon Gilhuijs v/d Vorst, jeugdbeschermers bij stichting NIDOS

14:25        Obstakels in de diagnostiek en de behandeling bij allochtonen & vluchteling en, Aram Hasan Psychiater bij Trauma psychotherapeut CO-Team

14:45        Pauze

15:00    Voor enkele concrete problemen, geschetst door de inleiders, willen wij samen met u ideeën bedenken om te komen tot concrete oplossingsrichtingen voor effectievere hulpverlening. Ook met een open blik voor eventuele samenwerkingsverbanden. Hans Kokhuis zal dit creatieve proces begeleiden.

16:30    Optreden: gemaakt en gespeeld door kinderen, onder begeleiding van Selin Demirciyan van Dynamo Jeugdwerk, en Marij van den Boom, zangdocent en theatermaakster.

17:00         Afsluiting

Informatie en aanmelding, Email: sgv.stichting@gmail.com
Entree is gratis.

 


Conferentie
Dramatische toename van Geweld tegen Vrouwen

VRIJDAG 25 november 2016
13:00-17:00 uur
De Oude Rechtbank (Stratumseind 32), Eindhoven

Dagvoorzitter: Peer Notermans

Programma:

13:00    Inloop met koffie / thee
13:35    Opening en voorwoord door Firouzeh Hamidian, voorzitter Stichting SGV
Sprekers:
13:45    Uitbanning van geweld tegen vrouwen,  Elaheh Verhey, project coördinator bij  stichting Shakti in Eindhoven

14:05    Vrouwen en geweld, Marjo van Vliet, namens European Anti-Poverty network-Nederland (EAPN-NL)

14:15        Geweld tegen vrouwen, Anja Meulenbelt,  schrijfster, docente vrouwen- hulpverlening en vele jaren actief in de vrouwenbeweging

14:35    Optreden: Marij van den Boom en Kornelis Lievense

14:45        Pauze

15:05    Voor enkele concrete problemen, geschetst door de inleiders, willen wij samen met u ideeën bedenken om te komen tot concrete oplossingsrichtingen voor effectievere hulpverlening. Ook met een open blik voor eventuele samenwerkingsverbanden. Hans Kokhuis zal dit creatieve proces begeleiden.

16:40    Optreden: Marij van den Boom en Kornelis Lievense

17:00         Afsluiting

Informatie en aanmelding, Email: sgv.stichting@gmail.com
Entree is gratis.

 

Vrijwilligers werk of moet werken gewoon worden betaald?

De voedselbanken draaien geheel op vrijwilligers. Het is natuurlijk fantastisch dat mensen zich voor elkaar inzetten. Nu de zorgstaat aan het veranderen is richting een participatiemaatschappij hebben we de hulp van elkaar nodig. Maar klopt het wel dat de voedselbanken nu “vrijwilligers” krijgen die min of meer gedwongen worden om dit werk te doen vanwege hun uitkering.
Mensen die zelf op zoek zijn naar werk moeten dus zonder fatsoenlijk loon aan de slag. De voedselbanken zijn zo ingebed in het systeem dat ze onmisbaar zijn voor hen die een pakket nodig hebben, maar ook de bedrijven profiteren van een goedkope afvalvoorziening. Zouden zij daar niet een steentje kunnen bijdragen? Wordt de voedselbank nu niet voor het verkeerde karretje gespannen?
Is het niet zaak om armoede en werkloosheid aan te pakken op een structurele manier? Moeten we er niet voor zorgen dat mensen in eerste instantie zelfstandig en onafhankelijk kunnen leven? Pas als je zelf een beetje onder de pannen bent heb je tijd en ruimte om een ander te helpen, op echt vrijwillige basis.

Lees hier een persoonlijk verhaal waarin de frustratie duidelijk naar voren komt.
(Ingezonden brief in de Volkskrant van 11-5-2016)

Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.35.28

Continue reading ›